Avmaskning

Från 1 januari 2012: Inga krav på avmaskning mot dvärgbandmask
om du inte åker till Norge,
Finland, Storbritannien, Irland eller Malta
Vi rekommenderar att du fortfarande avmaskar ditt djur mot dvärgbandmask om ni är ute och reser, speciellt nu, när det finns bekräftade fall i Sverige.
Bara för att kraven har försvunnit betyder inte detta att risken för smitta är mindre, däremot är det lättare för dig som ägare då inget veterinärbesök är nödvändigt.
Preparat för detta är receptfritt. Fråga på ditt närmsta apotek så visar de er vad ni ska använda.

Tänk på att det inte är hunden som tar skada av dvärgbandmasken, den är bara en mellanvärd. Masken gör oss människor sjuka, ger permanenta skador på inre organ samt kan leda till döden. Avmaska och bidra till ett fortsatt friskt Sverige!

För att förebygga andra invärtesparasiter, såsom hjärt- och lungmask, krävs ett recept från din veterinär, vilket du lätt kan få vid ett besök på kliniken. Det här är främst aktuellt om ni besöker Sydeuropeiska länder.


Nya regler för avmaskning vid resa till Norge

Inom 48 timmar innan resa till Norge ska din hund/katt avmaskas mot rävens dvärgbandmask.


Nya regler för avmaskning vid resa till Finland, Storbritannien, Irland och Malta

Hundar som ska följa med till något av ovanstående länder ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask 1-5 dagar (24-120 timmar) innan avresa.
Avmaskningen ska ske hos en veterinär som fyller i detta i passet. Avmaskningsmedlet kan du dock köpa själv på apotek.
Skulle avmaskningen vara gjord mindre än 24 timmar innan du kommer till gränsen får du inte komma in i landet förrän tiden har uppnåtts.


Regler för dig som pendlar över gränsen till Finland med din hund

Du behöver inte avmaska varje gång du ska över gränsen. Istället används den så kallade 28-dygnsregeln vilket betyder att du avmaskar kontinuerligt var 28:e dag. Pendlingen inleds med att hunden före resan avmaskas två gånger med högst 28 dagars mellanrum. Veterinären ska skriva i passet att avmaskning sker enligt denna regel. Efter detta avmaskas hunden kontinuerligt var 28:e dag tills den inte längre ska föras med över gränsen till Finland.

Med undantag för dräktiga hundar och katter ska avmaskning inte längre göras rutinmässigt, utan först när man vet att djuret har mask.

Om du misstänker att hunden eller katten har mask kan du köpa ett provtagningskit, som heter ”Kolla masken”, på apoteket. Du postar ett avföringsprov och får sedan provsvaret hem i brevlådan med besked om djuret har mask. Om beskedet är positivt får du också veta hur djuret ska behandlas.