Kirurgi

Vi utför i stort sett alla vanligt förekommande kirurgiska ingrepp på hund och katt.
Exempel på operationer vi utför:
• Kastration/Sterilisering av hund o katt.
• Borttagning av tumörer och andra knytor.

Om kastrering av hanhundar och tikar

Att kastrera en hund är ett relativt enkelt ingrepp hos handhundar. Hos tikar är dock ingreppet större. Normalt återhämtar dem sig väldigt fort efter operationen. Kastrering har både för och nackdelar, myterna är lika många.  mår tiken verkligen dåligt av att inte få ha en kull med valpar? Kommer hanen att känna sig stympad? Blir hunden fet och slö? Nej, faktum är att det finns många fördelar med att kastrera en hund i tidig ålder.

Om din hund inte är ett potentiellt avelsdjur eller en utställningshund finns det flera fördelar med en så tidig kastrering som vid sex månaders ålder. Tillexempel så minskar risken för juvertujmörer och prostataproblem drastiskt. Du slipper också bekymmer med oönskad dräktighet och hanhundar som matvägrar och ylar för att grannskapets tikar löper.

I andra länder, tillexempel USA har det länge varit vanligt att kastrera hundar. Dem flesta hundar som inte ska gå i avel brukar kastreras. I Sverige har det däremot inte varit vanligt. För 25 år sen var det helt förbjudet att kastrera hundar om det inte skedde utav medicinska skäl, men på senare år har vi allt mer börjat kasterar både hanhundar och tikar.

Fördelar med kastrering av hanhund

Många hanhundar som ej är kastrerade mår dåligt då tikar i grannskapet löper. Kastrering gör så att de slipper de bekymmer.

Hundar kissar mer rejält och småskvätter inte som tidigare.

Hundar som urinmarkerar inne slutar oftast med det.

Hanhunden kan inte tjuvpara någon tik.

Dem kan inte få testikelcancer.

Dem slipepr många av sjukdomarna i prostatan.

Minskad risk för vissa sjukdomar som cirumanalfistlar och analadenom.

Fördelar med kastrering utav tikar

Tiken löper inte.

Tiken kan inte bli tjuvparad.

Pälsen kan bli längre och tätare.

Dem kan ej få livmodersinflammation (pyometra).

Dem kan ej få äggstockscancer.

Risken för att juvertumörer skall uppstå minskar om tiken kastreras före andra löpet.

Medicinska bekymmer som livmoderbesvär, besvärliga löp och skendräktighetsperioder hos tik eller prostataförstoring utav hanhund är dem vanligaste orsakerna.

Kastrerade hundar är friskare

 Det är en myt att tikar mår bättre om dem får valpar. en hane mår ofta bra av att slippa stressen med revirmarkering och dominans. Ofta drar vi paralleller till oss själva och att det är därför vi avhåller oss från att kastrera våra husdjur.

Men i USA är det tillexempel mycket vanligt att kastrera hundar i tidig ålder, mycket för att minska oönskad reproduktion men också för att studier visat de många fördelarna som tillexempel att djuren håller sig friskare längre.

Om ni vill kastrera er hund eller tik så är ni välkomna att ringa oss på 0346-82798.

Väntetiden är oftast 1-2 veckor, välkomna.